Správný rytmus - tabulka

Riffy, sóla, techniky, cvičení... aneb praxe všeobecně
Odpovědět
hopa

Správný rytmus - tabulka

Příspěvek od hopa »

Zdravím všechny :)
Asi jako většina kytarových začátečníků, tak i já zápasím s nalezením a udržením rytmu pravé ruky. V rámci hledání jsem narazil na tabulku "Přehled rytmů" v knize "Já písnička" díl druhý, ktrá by měla osvětlit rytmus pravé ruky. Pohyb ruky je znázorněný šipkami. Označení - osvětlení o jaký rytmus se jedná však chybí. Není tam ani uvedená písnička, ke které by se daný rytmus hodil. Tabulku jsem přepsal do Excelu.

V případě, že by se nekdo rozhodl tabulku doplnit o název příslušného rytmu a něco vhodných písniček (pro příklad, kde lze daný rytmus použít) přikládám tabulku rytmů do přílohy. :potlesk: :P
V případě potřeby můžu poslat v tabulce z Excelu. Stačí dát vědět kam soubor poslat. :potlesk:

Díky 8-)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

deClaim

Re: Správný rytmus - tabulka

Příspěvek od deClaim »

Ahoj,
Preju ti do začátku, at se ti daří a uvidís snaha se ti vyplatí.
Klidně ti ty rytmy napíšu:
1.Pochodový
2.valčík
3.Dolu-nahoru
4.Pochodak
5.Polka
6.Pionýrák- v začátcích jsem hrál hlavně tento rytmus, zahraje s na něj hafo pisni
7.Valčík 2
8.Valčík 3
9. Triolák
10.Rock
11.Swing
12.Tango

Snad ti to trochu pomohlo v Já písnička, mas u každé písně napsáno doprovod a číslo toho rytmu.

hopa

Příspěvek od hopa »

Jak vyloudit z kytary rytmus :potlesk: Doufám, že mi to pomůže :kapela:

https://www.youtube.com/user/xidiote/vi ... rid&view=0

hopa

Příspěvek od hopa »

Ještě jedno video na téma rytmus:
https://www.youtube.com/watch?v=Sgy-1GmoNso

Alyothe

Příspěvek od Alyothe »

Ahoj Všem,

tak jsem se také přidal ke skupině lidí co tu valí na kytaru. Tedy o mě se to říct rozhodně nedá, ale udělám Vše, abych se posouval.

Mám pár dotazů k rytmu:
- 4/4 je ten pionýrak?
- pak jsem někde četl rytmus čtvrtkilo, pořád jedou dolu na doby (prvá, druhá, třetí, čtvrtá)
- je u toho pionýráku kladen důraz na nějakou strunu nebo je to rovnoměrně rozložené?
- u té 4/4 jsem z tohodle lehce zmaten a připadá mi to složité
Počítáme:
raz (důraz) hrajeme palcem na struně x1 směrem dolů
dva
špetkou (hřbet ukazováčku) po strunách g-h-e směrem dolů
tři
palcem na struně x2 směrem dolů
čtyři
dolůšpetkou (hřbet ukazováčku) po strunách g-h-e směrem dolů

Díky Všem za reakce a případné rady.

hopa

Příspěvek od hopa »

Alyothe píše:Ahoj Všem,

tak jsem se také přidal ke skupině lidí co tu valí na kytaru. Tedy o mě se to říct rozhodně nedá, ale udělám Vše, abych se posouval.

Mám pár dotazů k rytmu:
- 4/4 je ten pionýrak?
- pak jsem někde četl rytmus čtvrtkilo, pořád jedou dolu na doby (prvá, druhá, třetí, čtvrtá)
- je u toho pionýráku kladen důraz na nějakou strunu nebo je to rovnoměrně rozložené?
- u té 4/4 jsem z tohodle lehce zmaten a připadá mi to složité
Počítáme:
raz (důraz) hrajeme palcem na struně x1 směrem dolů
dva
špetkou (hřbet ukazováčku) po strunách g-h-e směrem dolů
tři
palcem na struně x2 směrem dolů
čtyři
dolůšpetkou (hřbet ukazováčku) po strunách g-h-e směrem dolů

Díky Všem za reakce a případné rady.

No nevím. To počítání mi připadá nějak divně. Zkus se podívat sem: http://www.youtube.com/watch?v=cL3XM4WfoxE .
Koukni i na ostatní instruktážní videa. příjdou mi docela dobrý.

Ol'Dawg

Příspěvek od Ol'Dawg »

Teda chlapi, nechci vám do toho rejpat, ale nezdá se vám to až nechutně složité? Vždyť je to jen strumming a naděláte z toho vědu, že je to pomalu na doktorát. Být začátečník, tak asi odložím kytaru a začnu raději vyrábět sádrové trpaslíky :) Možná potřebujete mít věci roztříděné (to ostatně já v jiných oborech taky), ale věřte mi, že můžu hrát, aniž bych věděl, co je "pionýrák" nebo "dolůšpetkou". Myslím, že jde v podstatě o to, zahrát to, co chci, aby se ozvalo. Technická vyspělost je o tom, jak přesně zahraju to, co mám v hlavě, hudební cítění je o tom, jak to dostat do hlavy. Já sám třeba nikdy neumím říct, co je "správný" rytmus - ono platí, že co zahraješ ty, nezahraju já a co zahraju já, nezahraješ ty. Chápu, když někdo tvrdí, že když se chce naučit malovat, začne kopírovat obrazy starých mistrů a spokojený je tehdy, až když vyrábí dokonalé padělky. Ale v muzice je to o něčem jiném, tam to kopírování nefunguje. Spousta skladeb má duši, ale když se někdo snaží je okopírovat, je to ploché, bez ducha a nemá to šmrnc a může to přesto být zahrané dosti dobře. Když tu skladbu ale uchopí někdo muzikální a předvede vám svoji verzi, bývá to paráda, že z toho jde čelist dolů. Takže co je "správné" a k čemu jsou ty tabulky? Když je někdo kopyto, tak mu nepomůže ani svěcená voda, někdo to má zas od Pánaboha a vystřihne vám to na první pokus. Já si myslím, že podstatnější je objevit v sobě to dobré a najít co nejefektivnější způsob, jak to rozvíjet.
http://www.kytara.net | http://www.facebook.com/pages/Akustick% ... 5?filter=3
kytara Martin D28 + L. R. Baggs Lyric, combo AER Alpha, Shubb capo (S1, C7b, C8b), Elixir 0.12-0.56 PB, Golden Gate pick, Saddle thumbpick

Alyothe

Příspěvek od Alyothe »

Díky moc, za podměty :),

přestal jsem v tom hledat šílenou vědu. Naučil jsem se pionýrak a rytmus už tam zní :) Teď jen si musí zvyknout prsty (ty konečky fakt bolí :D ) a střídat akordy.

Odpovědět